Silikonpupper – et ønske om større bryster

silikonpupper implantat

Ved silikonpupper menes det å forstørre puppene igjennom en kirurgisk prosedyre. Ofte omtaler man dette som brystoperasjon, brystforstørrelse eller brystimplantater. Innleggene som settes inn kalles for proteser, disse kan fås enten som silikonproteser eller saltvannsproteser. I Norge er brystforstørrelse en av de mest etterspurte og mest gjennomførte kosmetiske operasjonene blant kvinner.

Det er mange ulike grunner til hvorfor kvinner ønsker å sette inn silikonpupper, mange ønsker større pupper, mens andre ønsker å endre på fasongen. Uavhengig av hvorfor man ønsker å gjennomføre inngrepet, er det viktig å være klar over de eventuelle risikoene som hører med enhver kirurgisk operasjon.

På grunn av risikoen for komplikasjoner er det viktig å lese seg godt opp på hva det innebærer å gjennomgå denne typen operasjon før man bestemmer seg.

Tilpass størrelsen på silikonpuppene etter kroppen

For å oppnå ideelt resultat er det viktig at man tilpasser størrelsen til silikonpuppene etter egen kropp. Dette er også særdeles viktig for å unngå komplikasjoner i etterkant av inngrepet.

En svært vanlig komplikasjon som skyldes for store implantater i forhold til pasientens kropp, er blant annet ryggsmerter. Slike smerter kan resultere til alvorlige helseproblemer i senere tid. For å få implantater som er best mulig tilpasset pasientens kropp ser man på både form, størrelse og profil.

Form

Hovedsakelig skiller man mellom to ulike former når det kommer til silikonpupper; runde og dråpeformede.

Runde implantater

Runde implantater kjennetegnes ved at de har en svært enkel form, sammenlignet med dråpeformede implantater. Runde implantater passer derfor de aller fleste og de vil også ha en lavere pris enn dråpeformede.

Grunnen til dette kommer av at de har en enklere fasong, men kvaliteten på de to ulike implantat-typene er derimot identiske. Runde implantater har også den typiske «silikonpupp-looken»,  så om man ønsker silikonpupper som ser mer naturlige ut, vil mest sannsynlig dråpeformede implantater egne seg bedre.

Dråpeformede/Anatomiske implantater

Som nevnt tidligere har dråpeformede implantater en mer naturlig form. Disse implantatene blir laget for å ligne på et naturlig bryst, der toppen av implantatet er noe tynnere enn bunnen. Her kommer også navnet «dråpeformet» inn, da formen kan minne om en dråpe. Et annet navn for denne typen implantater er også «anatomiske implantater». Kvinner som har lite brystvev, foretrekker ofte denne formen framfor runde.

Disse implantatene vil også ha en ruglete overflate, slik at de blir bedre festet til det naturlige vevet i kroppen. Dette minimere risikoen for at implantatet roterer seg i etterkant av operasjonen. Dersom man skulle være så uheldig at implantatet roterer seg, kan dette resultere i en endring i formen til brystet.

Størrelsen på silikonpuppene

Det er utrolig viktig at man tilpasser størrelsen på silikonpuppene etter pasientens kroppsbygning. Ikke bare vil det se svært unaturlig ut med for store bryster på en mindre kropp, men det kan også føre til alvorlige komplikasjoner i senere tid. Størrelsen på silikonpuppene blir bestemt etter pasientens eget ønske, men kirurgen vil også komme med anbefalinger og råd underveis.

Størrelsen på silikonpuppene

Det er flere kirurger som ikke ønsker å gjennomføre inngrepet dersom de mener pasientens ønske kan føre til komplikasjoner grunnet for store implantater. Derfor er det utrolig viktig at pasienten tar kirurgens anbefalinger på alvor, samt lytter til de rådene som blir gitt.

Profil

For å måle profilen til implantatene tas det mål på hvor langt ut det stikker fra kroppen. Profilen kan deles inn i både lav, middels og høy profil. Volumet til et brystimplantat kan skapes både i høyden og i bredden, på denne måten man tilpasse implantatet slik at det passer bedre til pasientens kropp.

For eksempel kan en pasient som har smal brystkasse velge et implantat med mye volum, men da blir volumet heller skapt i høyden framfor i bredden.

På samme måte kan en kvinne med bred brystkasse få innsatt implantater med lavt volum, slik at volumet heller blir skapt i bredden og ikke like mye i høyden. På denne måten vil man få et implantat med lav profil (hvor mye implantatet stikker ut fra kroppen), samtidig som det også vil dekke område til pasientens naturlige bryster.

For å oppnå best mulig resultat med minimal risiko for komplikasjoner, er det viktig at man tilpasser implantatene både i størrelse, form og profil.

Komplikasjoner

Alle typer kirurgiske inngrep innebærer en viss risiko for eventuelle komplikasjoner både under og etter inngrepet, dette gjelder også ved brystforstørrelse. Dersom man gjennomgår en kirurgisk operasjon for å sette inn silikonpupper kan man oppleve ulike bivirkninger, blant annet smerter i og rundt brystet, samt hevelse og blåmerker i samme område. Andre komplikasjoner som man kan oppleve under og i tiden etter operasjonen er utført kan være blant annet:

  • Arrdannelser der snittene for implantatene er lagd
  • Infeksjon (infeksjon vil i de fleste tilfeller kreve at implantatet fjernes fra kroppen)
  • Nerveskade på niplene (dette kan føre til nedsatt følelse i og rundt brystvortene, i enkelte tilfeller kan dette forbli permanent)
  • Blødning under operasjonen
  • Allergisk reaksjon
  •  Blodpropp

Kilde: https://avivahelse.no/silikonpupper-med-implantat/

Tagged with: