Støvmasker og munnbind som beskytter mot koronaviruset

støvmasker-munnbind

Alle må bare venne seg til å bruke støvmaske, munnbind eller munnmaske i ulike situasjoner i tiden fremover. SAS har lagt seg på trenden og følger de internasjonale flyselskapenes påbud om tildekking av munn og nese under flyreiser.

Flere er derimot usikre på hvilke typer munnbind og støvmasker som er best og som beskytter en selv lengst. Det er to årsaker til at påbud om tildekking av ansiktet kommer til å bli mer vanlig også her i Norge.

  • Bedre beskyttelse mot å bli smittet selv
  • Hindre å spre viruset hvis en selv er smittet, men ikke viser symptomer

Ulike munnbind

Vanlige kirurgiske munnbind man vanligvis ser helsepersonell bruke, er kun ment til korttidsbruk og derfor en engangsmaske.

kirurgiske munnbind

Helsepersonell tar en slik på når de ser til en pasient og kaster den like etter. Dette er derfor ikke et spesielt egnet munnbind til bruk av privatpersoner i hverdagslige situasjoner.

I Asia har det vært vanlig å bruke munnbind med filter i flere år og disse både beskytter godt nok en selv, i tillegg til at de hindrer i stor grad videre smitteoverføring. Dette er oftest munnbind som også fungerer som en støvmaske. De har som regel en ventil og byttbart karbonfilter.

Slike munnbind og støvmasker kan en få kjøpt i Norge på norske nettbutikker som for eksempel https://ishop.no/munnbind/.

Noen av de tingene som gjør disse munnbindene bedre i hverdagslige situasjoner enn vanlige kirurgiske munnbind er blant annet:

  • Bedre langvarig beskyttelse mot både inn- og utpust på grunn av flere lags filter.
  • Bedre passform og komfort for lengre bruk.
  • De fleste har ofte justerbare festereimer til feste bak hodet eller ørene.

Virus og bakterier

Kirurgiske munnbind er laget for å beskytte pasienter mot ting som helsepersonell puster ut. De er også laget av en kvalitet som gjør at den mister passformen etter en stund siden dette er en engangsmaske.

munnbind er laget for å beskytte pasienter

Skal personer sikre seg selv ved å bruke munnbind så er det munnbind som også fungerer som en slags støvmaske som gjelder. Disse som har filter, hindrer store mengder av virus, sporer og bakterier i å trenge gjennom masken i situasjoner på flyreiser, offentlig transport og andre steder med store folkemasser.

Friske personer beskytter seg mot å puste inn uren luft ved en slik støvmaske eller munnbind med filter. Korornaviruset oppfører seg også annerledes enn mange andre typer virus. De aller fleste som er smittet opplever null eller svært milde symptomer, men for noen som smittes så får viruset en dødelig følge.

Jo bedre munnbindet som brukes er, jo bedre hindres de symptomfrie smittede i å spre viruset intetanende til andre. Dette er nesten den viktigste grunnen til at alle burde bruke munnbind med filter eller støvmasker ute blant folk.

Et samfunn med en kollektiv samvittighet

Det er en veldig annerledes og ny tanke å skulle bruke munnbind og støvmasker ute i offentligheten her i Norge.

munnbind-kollektiv

Vi nordmenn liker generelt ikke å skille oss ut og derfor er det nok mange som vegrer seg selv om de vet de burde bruke munnbind. All informasjon om viruset tilsier at munnbind er nødvendig, men Ola Nordmann er også redd for å bli sett rart på av andre.

Enkelte tenker nok at jeg takler å bli smittet og blir jeg det så vil jeg jo bli immun og sikrere på sikt. Det er for så vidt riktig, men går man rundt og er bærer av viruset og sprer dette videre så kan en ende opp med å spre det til noen som ikke håndterer det like godt. I verste fall kan en være skyld i at noen smittes og dør.

Nordmenn må finne frem til en kollektiv samvittighet hvor vi alle tar ansvar for resten av befolkningen og spesielt de svake i samfunnet. På bussen så gir man naturlig fra seg et bussete til en person på krykker for den personen trenger setet. På samme måte så må man bruke munnbind med filter eller støvmaske for å sikre de som ikke tåler å bli smittet med viruset.

Kilder: